Baby Signs® Program

baby-signs-logoo

Što je Baby Signs® Program?

Baby Signs® Program poučava djecu jednostavne i lako primjenjive znakove koji im omogućuju da komuniciraju s roditeljima i drugim osobama koje se brinu za njih. Uz znakovni jezik za Baby Signs® bebe i djeca mogu komunicirati ono što vide, trebaju, pa čak i ono što osjećaju. To su pojedinačni znakovi koje djeca uče da predstavljaju pojedinačne riječi jednostavne pojmove poput ˝mačka˝, ˝ja sam gladan˝ ili ˝to je dovoljno˝.

Uporaba znakova u djece, prije nego progovore, nije ništa novo. Većina djece nauči mahati ručicom zbogom ili klimati glavom za odobravanje. To su često prvi znakovi koje djeca prirodno nauče. Baby Signs® je program koji pomaže djeci naučiti mnogo više znakova kako bi se lakše sporazumijevali.
Djeca imaju prirodnu želju za komuniciranjem sa svojom okolinom, a posebice nakon što otkriju alat kojim će to moći raditi lakoćom. Istraživanja su pokazala da djeca koja se koriste znakovima češće ˝razgovaraju˝ s roditeljima u odnosu na djecu koja ne koriste znakove. Sposobnost komunikacije također pomaže rastu samopoštovanja i lakše uspostave kontakta s okolinom.

U Hrvatskoj je novost, no u svijetu se ovaj znakovni jezik koristi više od 30 godina. Znakovni jezik za bebe, Baby Signs®, razvijen je od strane Dr.Acredolo i Dr.Goodwyn, profesorica psihologije na Sveučilištu Davis, California, USA.  Rezultati istraživanja pokazali su da znakovni jezik koji su razvile pomaže položiti čvrste temelje učinkovite komunikacije, koja će ostati s djecom dugo nakon što progovore i ˝nestane˝ znakovni jezik. Sposobnost djeteta da učinkovito komunicira dovodi do uspjeha u školi, na poslu i u privatnom životu. U trenutku kada se dječji umovi razvijaju ubrzano, umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine.

bebe2

Znanstveno istraživanje

Dr. Linda Acredolo i dr. Susan Goodwyn, autorice knjige “Baby signs: Kako razgovarati s Vašom bebom prije nego vaša beba progovori”, provele su preko dvadeset godina dugo istraživanje o korištenju znakovnog govora s bebama koje čuju uključujući i dugoročno istraživanje financirano od Nacionalnog instituta zdravlja. U nastavku navodimo važnije zaključke.

Sudionici

U istraživanju je sudjelovalo više od 140 obitelji kada su njihove bebe imale 11 mjeseci. Svaka obitelj je nasumice svrstavana u dvije grupe, grupu koja koristi znakove i grupu koja ne koristi znakove. Na početku istraživanja grupe se nisu razlikovale po idućim karakteristikama: spol i dob djece, njihova tendencija ka vokalizaciji i verbalizaciji, te nivo obrazovanja i primanja roditelja.

Analiza

Djeca su analizirana prema standardnim jezičnim mjerilima sa 11, 15, 19, 24, 30, 36 mjeseci starosti. K tome testirano je i više djece bilo moguće u dobi od 8 godina prema WISC-III testu inteligencije, najčešće korištenom mjerilu dječje inteligencije.

Rezultati

Djeca u dobi od 24 mjeseca koja poznaju znakovanje pričala su na razini 27 – 28 mjeseci, što je predstavljalo više od tri mjeseca prednosti pred djecom koja nisu koristila znakovanje. Uz to djeca koja znakuju su sastavljala značajno duže rečenice. Djeca u dobi od 36 mjeseci su bila na nivou djece od 47 mjeseci starosti, što im daje gotovo punu godinu dana prednosti pred njihovim vršnjacima koji nisu koristili znakovanje. Osmogodišnjaci koji su koristili znakovanje kao bebe postigli su u prosjeku 12 bodova više na WISC-III testu inteligencije (prosječno 114 bodova , 75 percentil) nego njihovi vršnjaci koji nisu koristili znakovanje ( prosječno 102 boda, 53. percentil)

Zaključak

Baby Signs® program pomaže djeci pri razvoju govora i inteligencije

bebe

Dokazane koristi

Tijekom dva desetljeća istraživanja, doktorice Acredolo i Goodwyn su otkrile mnoštvo načina na koji bebe i njihovi skrbnici profitiraju korištenjem Baby Signs® Programa.
Otkrile su da Baby Signs® Program:

  1. Smanjuje frustraciju i gradi povjerenje
  1. Daje bebi mogućnost da podijeli svoj svijet
  1. Jača povezanost između bebe i roditelja
  1. Otkriva koliko su bebe stvarno pametne
  1. Potiče pozitivni emocionalni razvoj
  1. Razvija bebino samopouzdanje
  1. Pomaže bebama da nauče govoriti
  1. Potiče intelektualni razvoj

Literatura:

Dr. Linada Acredolo& dr. Susan Goodwyn: Baby Signs: How to talk to your baby before baby can talk

2000  Baby Minds:Brain- Buildings Games Your Baby Will Love

            Baby Hearts: A Guide Your Baby an Emotional Head Start

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com